Τα νέα του χωριού

«Διχούνι για πάντα» -Συλλεκτικά t-shirt
«Διχούνι για πάντα» είναι ο τίτλος της σειράς συλλεκτικών t-shirt που διατίθεται αποκλειστικά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Διχουνίου και αποτυπώνει την αγάπη μας για το χωριό μας. Πρόκειται για μια σειρά από λευκά κοντομάνικα μπλουζάκια εξαιρετικής ποιότητας και αντοχής που σχεδιάστηκαν με μοντέρνα φιλοσοφία -για να ταιριάζουν σε όλους και με όλα- και μπορούν να γίνουν δικά σας, όπου και αν βρίσκεστε. Τα μπλουζάκια πωλούνται στην τιμή των 12€ και μπορούμε να σας τα στείλουμε όπου θέλετε, με αντικαταβολή-μέσω ΕΛΤΑ (πιο οικονομικά, εντός τριών εργάσιμων ημερών) και μέσω cοurier (ακόμα πιο γρήγορα!). Διατίθενται σε νούμερα small, medium, large και παιδικά, ενώ, σε περίπτωση εξαντλήσεως των αποθεμάτων, υπάρχει η δυνατότητα επανεκτύπωσης (ανάλογα με τον αριθμό παραγγελιών). Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να τα παραγγείλετε, είτε μέσω της σελίδας του Συλλόγου στο facebook, είτε τηλεφωνικά σε συνεννόηση με τα μέλη του Δ.Σ. Κάθε παραγγελία είναι σημαντική, καθώς τα έσοδα από τις πωλήσεις των t-shirts ενισχύουν το ταμείο του Συλλόγου μας και βοηθούν στην υλοποίηση των δράσεων που αναπτύσσει για την ανάδειξη του χωριού μας και της Ιστορίας του. Οι πρώτες αγορές πραγματοποιήθηκαν κατά την εκδήλωση κοπής της πίτας του Συλλόγου στην Αθήνα, ενώ οι πρώτες αποστολές ξεκίνησαν και συνεχίζονται, ακόμα και εκτός Ελλάδος…! Το concept συνέλαβε η υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων Αντιγόνη Τζοβάρα, η οποία ανέλαβε και την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης. Την εικαστική επιμέλεια (μακέτα) είχε ο Αντώνης Παπαβομβολάκης, η εκτύπωση έγινε από την Powerplay υπό την επίβλεψη του Γιώργου Παπαλέξη, ενώ special advisor ήταν ο Μάνος Θηραίος.
Καταχωρήθηκε: Τετάρτη, Μάρτιος 7, 2018 - 01:35
Μια σημαντική δωρεά από την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου στο χωριό μας
γράφει η Αντιγόνη Τζοβάρα Δέκα αντίτυπα του βιβλίου του Δημητρίου Παπάζη “Διονύσιος ο «Φιλόσοφος» ή «Σκυλόσοφος» [1541(;) - 1611]”, που κυκλοφόρησε το 2016 και έχει σχεδόν εξαντληθεί, διέθεσε δωρεάν η Ιερά Μητρόπολις Λαρίσης και Τυρνάβου για τη βιβλιοθήκη του χωριού μας.  Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία του Πολιτιστικού Συλλόγου Διχουνίου «Ο Άγιος Δημήτριος» που πραγματοποιήθηκε χάρη στη γενναιοδωρία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιου, καθώς και των ανθρώπων της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου και ειδικότερα, του πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτου πατρός Ιγνατίου Μουρτζανού, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεώς του και της βοηθού του από το γραφείο φιλοπτώχου, κ. Βάσως Οικονόμου, η οποία ανέλαβε προσωπικά ακόμη και τη δωρεάν αποστολή των αντιτύπων του βιβλίου σε εμάς. Τα βιβλία βρίσκονται στη διάθεση παντός ενδιαφερόμενου και διατίθενται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Διχουνίου στη βιβλιοθήκη του χωριού μας, που στεγάζεται στο παλαιό σχολείο.  Αξίζει να σημειωθεί, ότι ένα μέρος αυτής της επιτυχίας οφείλεται στον συγχωριανό μας ιατρό Θεόφιλο Γιουγλή, ο οποίος πρώτος ανακάλυψε το συγκεκριμένο βιβλίο και έσπευσε, μάλιστα, να προμηθευτεί, με δικά του έξοδα, ορισμένο αριθμό αντιτύπων, τα οποία και δώρισε σε φίλους και συγχωριανούς, προκειμένου να γνωρίσουν το σημαντικό αυτό επιστημονικό έργο του αναπληρωτή καθηγητή της Α.Ε.Α.Θ. Δημητρίου Παπάζη.  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Διχουνίου «Ο Άγιος Δημήτριος» έχει ήδη έρθει σε επαφή με τον συγγραφέα, προκειμένου να τον συγχαρεί για το έργο του και έχει ήδη θέσει υπ’ όψιν του τη διάθεσή μας να συμμετέχουμε και να βοηθήσουμε όπου και όπως μπορούμε σε επανέκδοση ή ακόμη και δεύτερη έκδοση του βιβλίου.  Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο καθηγητής συνεχίζει το ερευνητικό του έργο και εξακολουθεί να συλλέγει νέα στοιχεία σχετικά με τη ζωή και τη δράση του Διονυσίου Φιλοσόφου, ο οποίος, ως γνωστόν, είχε ορμητήριο την Ιερά Μονή Διχουνίου.
Καταχωρήθηκε: Τετάρτη, Μάρτιος 7, 2018 - 00:43
Κοπή πίτας 2018
Με μεγάλη επιτυχία, αλλά και με μια… καινοτομία, πραγματοποιήθηκε και φέτος η καθιερωμένη πλέον κοπή πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Διχουνίου «Ο Άγιος Δημήτριος». Η καινοτομία συνίσταται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά φέτος, έπειτα από πρωτοβουλία του Προέδρου του Συλλόγου, Κώστα Νούση, η κοπή της πίτας έγινε αρχικά στο Διχούνι στο χώρο του παλαιού σχολείου, όπως συνηθίζεται και, λίγες μέρες αργότερα, επαναλήφθηκε για πρώτη φορά φέτος και στην Αθήνα! Στις 21 Ιανουαρίου 2018 πλήθος χωριανών και φίλων συγκεντρώθηκαν στο χώρο του παλαιού σχολείου για την κοπή της πίτας του Συλλόγου, ενώ ομιλίες απηύθυναν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Νούσης, ο συγχωριανός μας καθηγητής Γιάννης Αναγνώστου, ο οποίος αναφέρθηκε στο επίκαιρο Σκοπιανό ζήτημα, ο λαογράφος συγγραφέας κ. Γεώργιος Σιμιτζής, καθώς επίσης και ο αιδεσιμότατος Γεώργιος Νταλής. Παρά το βροχερό χειμωνιάτικο φυσικό τοπίο, ήταν μια ζεστή συγκέντρωση από την οποία δεν έλειψαν τα τοπικά εδέσματα, η μουσική και το τραγούδι. Το φαγητό ήταν μια προσφορά του Προέδρου Κώστα Νούση, ενώ παραδοσιακές πίτες όπως μακαρονόπιτα, σπανακόπιτα, τυρόπιτα, μπατσαριά και κρεατόπιτα, είχαν ετοιμάσει και σέρβιραν οι γυναίκες του χωριού μας. Κλαρίνο έπαιξε ζωντανά ο Παναγιώτης Νούσης, ενώ όλοι οι παρευρισκόμενοι τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας. Το φλουρί κέρδισε ο Λάμπρος Τζοβάρας, ο οποίος, εκτός από το συμβολικό δώρο, που ήταν ένα ρόδι και ένα γούρι για την καινούργια χρονιά, έλαβε επίσης μια διήμερη διαμονή στην Πάργα, ευγενική προσφορά του Αποστόλη Κρέτση. Στιγμιότυπα από την εκδήλωση απαθανάτισε η Άντζελα Τζοβάρα. Δυο εβδομάδες αργότερα, στις 4 Φεβρουαρίου 2018, η κοπή πίτας του Συλλόγου επαναλήφθηκε στην Αθήνα, στο «Βάρσο» Βριλησσίων, όπου συγκεντρώθηκαν οι Διχουνιώτες που δεν είχαν την ευκαιρία να παρευρεθούν στο χωριό μας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, με στόχο να καθιερωθεί τα επόμενα χρόνια και να ισχυροποιήσει τους δεσμούς των Διχουνιωτών, ανεξαρτήτως τόπου μόνιμης κατοικίας. Ομιλίες απηύθυναν ο Πρόεδρος, Κώστας Νούσης, ο οποίος ενημέρωσε τους συγχωριανούς μας των Αθηνών για τις δράσεις του Συλλόγου, καθώς και η υπεύθυνη επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων Αντιγόνη Τζοβάρα, η οποία συμμετέχει εθελοντικά προσφέροντας τη βοήθειά της. Στον ίδιο χώρο, παράλληλα με την εκδήλωση κοπής της πίτας στήθηκε ένα μικρό πωλητήριο, όπου παρουσιάστηκαν και διατέθηκαν για πρώτη φορά, συλλεκτικά μπλουζάκια του Πολιτιστικού Συλλόγου Διχουνίου και παντατίφ/γούρια με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου. Το φλουρί κέρδισε η μικρή Κατερίνα Αναγνώστου, στην οποία προσφέρθηκε ένα συμβολικό δώρο που ήταν ένα ρόδι και ένα γούρι για την καινούργια χρονιά. Ήταν μια επίσης επιτυχημένη εκδήλωση με ικανοποιητική συμμετοχή που μπορεί να γίνει μεγαλύτερη…!
Καταχωρήθηκε: Παρασκευή, Φεβρουάριος 23, 2018 - 14:30
Το νέο cd με δημοτικά τραγούδια φέρει την καλλιτεχνική σφραγίδα του συγχωριανού μας Τάσου Τζιοβάρα
Μόλις κυκλοφόρησε ένα νέο cd με δημοτικά τραγούδια που φέρει την καλλιτεχνική σφραγίδα του συγχωριανού μας Τάσου Τζιοβάρα. Ο Διχουνιώτης μουσικός με την πολυετή εμπειρία στο δημοτικό τραγούδι υπογράφει τη μουσική του cd που φέρει το γενικό τίτλο «Σαράντα χρόνια ξενιτιά». Τα τραγούδια ερμηνεύει ο Θεόφιλος Μαρκούλας, οι στίχοι είναι του Γιώργου Παπαδόπουλου, ενώ ο Τάσος Τζιοβάρας έχει επίσης αναλάβει την ηχογράφηση και τη μουσική επιμέλεια. Κλαρίνο παίζει ο Χρήστος Μαρτίνης. Το νέο cd περιέχει συνολικά δώδεκα τραγούδια: 1. Σαράντα χρόνια ξενιτιά (3:58) 2. Σε βλέπω και τα χάνω (3:18) 3. Έχω μια καρδιά ζηλιάρα (3:27) 4. Τι κακό με βρήκε (3:30) 5. Φίλοι καλώς δεχτήκαμαν (3:19) 6. Τόσο-τόσο (3:51) 7. Παραγγελιά (3:31) 8. Σύμασε το νου σου (3:34) 9. Το χατίρι (3:09) 10. Σβήνω-σβήνω (3:47) 11. Ο τυχερός (3:10) 12. Έρχεσαι και φεύγεις (3:08) Ήδη ο Τάσος Τζιοβάρας έχει ανεβάσει στο κανάλι του στο youtube ορισμένα από τα τραγούδια που περιέχονται στο cd. Εμείς ευχόμαστε καλή ακρόαση σε όλους τους Διχουνιώτες –και μη– και στον Τασούλη μας, το συγχωριανό μας, να είναι καλοτάξιδο το cd του και πάντα επιτυχίες!
Καταχωρήθηκε: Πέμπτη, Φεβρουάριος 22, 2018 - 14:10
γράφει η Αντιγόνη Τζοβάρα Μια ξεχωριστή θέση στα συνολικά 36 ιστορικά θέματα που είναι εμπνευσμένα από σημαντικά γεγονότα της Ελληνικής Ιστορίας καταλαμβάνει ο ήρωάς μας Διονύσιος Φιλόσοφος στο Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη, ένα από τα πιο γνωστά μουσεία κέρινων ομοιωμάτων στη χώρα μας, που βρίσκεται στα Ιωάννινα. Το μουσείο αποτελεί προσωπικό επίτευγμα του Παύλου Βρέλλη, ο οποίος έπειτα από 13 χρόνια σκληρής δουλειάς το ολοκλήρωσε τον Φεβρουάριο του 1983 και άνοιξε τις πόρτες του στο ευρύ κοινό το 1995. Ιστορικά γεγονότα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας αναπαρίστανται σε φυσικό μέγεθος μέσα στο μουσείο, δίνοντας στον επισκέπτη την αίσθηση της «αναβίωσής» τους. Ανάμεσα στα περίπου 150 κέρινα ομοιώματα και τα 36 θέματα από κορυφαία γεγονότα της Ελληνικής Ιστορίας, συγκαταλέγεται και «Το μαρτύριο του Διονύσιου του Φιλόσοφου (1611)» στη κατηγορία Θέματα Προεπανάστασης. Ο Παύλος Βρέλλης επικεντρώθηκε στην ιστορική επίθεση του 1611 στο παλάτι του Οσμάν-πασά και, ειδικότερα, στο μαρτυρικό τέλος του Διονυσίου Φιλοσόφου. Στο σημείωμά του σχετικά με το συγκεκριμένο έκθεμα του μουσείου, ο Παύλος Βρέλλης αναφέρεται, μάλιστα, και στο χωριό μας: «Το ίδιο έτος, οι Τούρκοι πήγαν στο Διχούνι και κατέστρεψαν μέχρι τα θεμέλιά του το μοναστήρι απ’ όπου ξεκίνησε». Ο ίδιος φιλοτέχνησε το πρόσωπο του Διονυσίου σε ηλικία 70 ετών και ανασύνθεσε τη σπηλιά στην οποία κρύφτηκε μετά την επίθεση, όπου τον παρουσιάζει αλυσοδεμένο και φανερά καταβεβλημένο ανάμεσα στους δήμιούς του, λίγες ώρες πριν το μαρτυρικό του τέλος… Το Μουσείο Βρέλλη βρίσκεται στο 12ο χλμ. Εθνικής οδού Ιωαννίνων - Αθηνών, στο Μπιζάνι Ιωαννίνων, και λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 έως και τις 16:00. Γενική είσοδος: 6 € και ειδικές τιμές για οργανωμένα γκρουπ, φοιτητές, άτομα 8-17 ετών, άτομα άνω των 65 ετών, πολύτεκνους, άνεργους, μέλη Σωματείων και Συλλόγων. Η είσοδος είναι δωρεάν για παιδιά κάτω των 8 ετών, Στρατευμένους, και μέλη του Ε.Ε.Τ.Ε. Πηγές: https://el.wikipedia.org, http://www.vrellis.gr
Καταχωρήθηκε: Τρίτη, Φεβρουάριος 20, 2018 - 16:58
γράφει η Αντιγόνη Τζοβάρα Ένα σπουδαίο επιστημονικό έργο και ταυτόχρονα ένας αληθινός θησαυρός για όλους εμάς τους Διχουνιώτες –και όχι μόνον– είναι το νέο βιβλίο του Δημητρίου Παπάζη “Διονύσιος ο «Φιλόσοφος» ή «Σκυλόσοφος» [1541(;) - 1611]” που κυκλοφόρησε το 2016 από τις Εκδόσεις Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου και έχει σχεδόν εξαντληθεί! Ο αναπληρωτής καθηγητής της Α.Ε.Α.Θ. Δημήτριος Παπάζης μελετά τη ζωή και το έργο του Διονυσίου από τη γέννησή του έως το μαρτυρικό θάνατο του, παραθέτοντας εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία, πλούσια βιβλιογραφία καθώς και εποπτικό υλικό. Ο συγγραφέας αναφέρεται, φυσικά και στο χωριό μας, το Διχούνι, καθώς υπήρξε σημαντικός σταθμός στη ζωή του Διονυσίου και εφαλτήριο για την επαναστατική του δράση. Το βιβλίο, που αριθμεί συνολικά 494 σελίδες, είναι ό,τι πιο πρόσφατο έχει γραφτεί για το χωριό μας και την ιστορία του, πρόκειται για ένα εμπεριστατωμένο έργο και αξίζει πραγματικά να διαβαστεί από όλους μας!
Καταχωρήθηκε: Τρίτη, Φεβρουάριος 20, 2018 - 16:51
18 Φεβρουαρίου 2018: Το χωριό μας φαντάζει πανέμορφο από τα 400 μέτρα!
Καταχωρήθηκε: Κυριακή, Φεβρουάριος 18, 2018 - 14:56
Ο οικισμός της Κούλιας εμφανίζεται λίγο μετά την άλωση τού Σουλίου και αποτελείται από κτίσματα που έχουν δημιουργηθεί πάνω σε παλαιότερα κτίσματα, τα οποία είχαν καταστραφεί ολοσχερώς από τη μανία των Τούρκων μετά την έξέγερση τών κατοίκων τής ευρήτερης περιοχής λάκκας Σουλίου&Ντουσκάρας Υπό του Διονυσίου Φιλοσόφου το (1611).
Καταχωρήθηκε: Κυριακή, Φεβρουάριος 18, 2018 - 11:51
Με αισιοδοξία για το αύριο του χωριού μας
Εικόνες ανά τον κόσμο. Το καλοκαίρι έρχεται και μαζί με αυτό τα "Διχουνιώτικα", με το παραδοσιακό αντάμωμα της 19ης Αυγούστου.
Καταχωρήθηκε: Τετάρτη, Μάιος 11, 2016 - 04:52
Παρά το σύντομο διάστημα προετοιμασίας, με επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου για το 2015
Τα "Διχουνιώτικα" είναι το παραδοσιακό αντάμωμα συγγενών και φίλων κάθε καλοκαίρι στο χωριό μας. Ευχαριστούμε όλους όσοι βοήθησαν ώστε να καταφέρουμε σε πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα τη διοργάνωση εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου. Επίσης, ευχαριστούμε τους κοντοχωριανούς που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Ευχόμαστε την επόμενη χρονιά όλα να είναι καλύτερα και ο χρόνος που θά λάβουν μέρος τά "Διχουνιώτικα 2016" να είναι προκαθορισμένος από τώρα, ώστε να μπορούν και περισσότεροι χωριανοί μας να συμμετάσχουν, αλλά και καλύτερη οργάνωση να υπάρξει -για περισότερους φίλους και επισκέπτες. Καλύτερη οργάνωση ίσον καλύτερη φιλοξενία. Η πατροπαράδοτη σύσφιξη ανθρωπίνων σχέσεων ενισχύεται μέσα από παραδοσιακά ανταμώματα.
Καταχωρήθηκε: Δευτέρα, Σεπτέμβριος 7, 2015 - 00:38

Σελίδες