Δημοκρατια των Αρχαίων

4 καταχωρίσεις / 0 new
Τελευταία δημοσίευση
admin
Εικόνα admin
Δημοκρατια των Αρχαίων

Στο παρακάτω αποσπασμα του Ισοκράτη απο το λόγο του στον Αρειο Πάγο μπορείς να δείς τι εστι δημοκρατια και πολύ βασικότερο τι ΔΕΝ εστι δημοκρατία που χάσαμε εμεις οι σύγχρονοι το νόημα, ποιες έννοιες έχουμε μπερδέψει και που πρέπει να επιστρέψουμε.

Διότι εκείνοι που διοικούσαν την πόλη τότε (ενν. στην εποχή του Σόλωνα και του Κλεισθένη), δεν δημιούργησαν ένα πολίτευμα το οποίο μόνο κατ’ όνομα να θεωρείται το πιο φιλελεύθερο και το πιο πράο από όλα, ενώ στην πράξη να εμφανίζεται διαφορετικό σε όσους το ζουν· ούτε ένα πολίτευμα που να εκπαιδεύει τους πολίτες έτσι ώστε να θεωρούν δημοκρατία την ασυδοσία, ελευθερία την παρανομία, ισονομία την αναίδεια και ευδαιμονία την εξουσία του καθενός να κάνει ό,τι θέλει, αλλά ένα πολίτευμα το οποίο, δείχνοντας την απέχθειά του για όσους τα έκαναν αυτά και τιμωρώντας τους, έκανε όλους τους πολίτες καλύτερους και πιο μυαλωμένους.

christos
Εικόνα christos
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η αληθινή Δημοκρατία είναι δυνατή μόνο μεταξύ των ενάρετων, φωτεινών ψυχών.

Δυστυχώς η δημοκρατία δεν είναι για τους πολλούς... παρά μόνο για τους λίγους...

Για τους πολλούς υπάρχει η γελοιογραφία, η διαστρέβλωση, ο βιασμός, η κακοποίηση και η εκμετάλλευση της Δημοκρατίας.

Η δημοκρατοφάνεια στο τέλος οδηγεί αναπόφευκτα στο φασισμό, στην κατάργηση της γελιογραφίας και στην έναρξη της πληρωμής για την παρακολούθηση του θεάτρου με δάκρυα και αίμα.

Είναι η σκληρή πληρωμή για το ψέμα, για την εκπόρνευση της δημοκρατίας, για την αναγόρευση της ηθικής πορνείας ως ύψιστη αξία.

Η αληθινή Δημοκρατία πάντα οδηγεί στην Ελευθερία.

Όσες δημοκρατίες έπεσαν- απέδειξαν την ψεύτικη φύση τους, απο της αρχαιότητος μέχρι την σήμερον.

Η ανθρωπότητα ακόμη δεν έκτησε την αληθινή δημοκρατία.

Περιορίστηκε βολικά στην διαστρέβλωσή της, κατ΄εικόνα και ομοίωση της ψυχής της- της ατελούς ακόμη ψυχής της.

Η ανηφόρα συνεχίζεται...

_________________
Δεν είμαι εγώ σπορά της Τύχης, ο πλαστουργός της Νιας Ζωής, εγώ είμαι τέκνο της Ανάγκης και ώριμο τέκνο της Οργής.

Σοφοκλης Τζοβαριδης
Εικόνα Σοφοκλης Τζοβαριδης
Τζοβάρας

Αγαπητέ Χρήστο,
Με μεγάλη χαρά διάβασα την απάντησή σου, που μου έδωσε κάποιες απαντήσεις μεν, αλλά, κυρίως, μου άνοιξε νέους ορίζοντες στην έρευνά μου.
Επίτρεψέ μου να ζητήσω κάποιες διευκρινίσεις στο κείμενό σου, που νομίζω οτι θα είναι καίριες για την περαιτέρω έρευνα.
• Ποιά είναι τα αρχεία της βιβλιοθήκης Ιωαννίνων;
• Μιλάς για προστασία προς άλλες φάρες. Είχαν κάποιο αρματολίκι στην περιοχή οι Τζοβάρες; Το μόνο καταγραμμένο αρματολίκι ήταν του Καπετάνιου Νικολού Τζοβάρα στο Λούρο. Γιαυτόν έχω πολλά στοιχεία.( Δολοφονήθηκε κοντά στο χωριό Λούρος το 1770).
• Οι διάφορες γραφές του ονόματος, όπως μου εξήγησαν γλωσσολόγοι, δεν αλλάζουν την κοινή αρχική ονομασία. Εξαίρεση το Τζαβάρας που είναι διαφορετικό όνομα.Ξέρει κανείς τι σημαίνει το τζοβάρας ή το τζόβας;
• Υπάρχουν τόσο παλιές γραφές του ονόματος πάνω σε πέτρες κτισμάτων της περιοχής; Φωτογραφίες;
• Που βρήκες τα αρχεία του Σουλίου που αναφέρονται στη φάρα Τζοβάρα ;
• Μήπως ξέρεις σε ποιό χωριό της Φλώρινας υπήρχαν οι Τζοβάρες με τους οποίους έρχονταν σ΄επαφή ο προπάππους σου;
Τα ερωτήματα, φυσικά, δεν περιορίζονται σ΄αυτά τα λίγα, αλλά κάναμε μιάν αρχή.
Ευχαρίστως θα σ΄ έβλεπα σε τυχόν ταξίδι σου στην Αθήνα

christos
Εικόνα christos
ΤΖΟΒΑΡΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Αγαπητέ Σοφοκλή
χαίρομαι πού υπάρχουν ανθρωποι πού ψαχνουν απαντήσεις όσον αφορά τήν καταγωγή τους τά αρχεία τής δημοτικής βιβλιοθ'ηκης ιωαννίνων ειναι ανεξηγητα λεηλατημάνα,στό σούλι υπαρχουν καί αρχεία καί χαλασματα και πολλες φάρες που τώρα μενουν στή περιοχή της ηπείρου μέ της οποιες εχώ ερθει σέ επαφη γιά συγκεντρωση καί τεκμηρειωση στοιχείων,τώρα γιάτόν νικολο τον τζοβάρα τό πιθανότερο είναι από τήν ιδια φάρα
πάντως πρός τό παρόν βρισκομαι στό εξωτερικό επιστρέφω αυγουστο , αθήνα ειμαι τακτικά ασ ειμασται σέ επαφή ισως βρούμε κατι , οσο για τήν σημασια του ονοματος τζοβαρας,τζοβας καί τζαβαρας διότι κατά τά γεγονοτα στην περιοχή μου υπήρχαν 2 φάρες με τό ιδιο ονομα πο'υ συνήθως μενανε κοντά αν καί σήμερα πολοι λένε οτι δεν ηταν συγγενεις,το ονομα ειναι συμβολο υπερηφανειας ανυποταγηςφοβερής θελησης αλλά και αγυριστου σκεπτικου , σκληρου γενους αλλά δικαιου ελπίζω νά τά πούμε χερετώ καί ευχομαι παντα υγεία.
;χρήστος τζοβάρας